Saturday, December 26, 2015

Book Review: Aku, Dia & Rezeki

Tajuk: Aku, Dia & Rezeki

Penulis:Mohamad Feroz Mohammad Zaini

Menariknya Buku Ini:

Buku Aku, Dia & Rezeki ini Patung Beruang beli ketika pertama kali menjejakkan kaki di Bookworld beberapa bulan lepas. 

Penulis, Mohammad Feroz Mohammad Zaini atau lebih dikenali sebagai Abg Long berkongsi cerita berkenaan pengalaman sebenar kehidupannya dari sisi mata seorang insan biasa, yang bertemu dengan pelbagai watak dan lapisan masyarakat sehari-harinya. 

Buku ini mengandungi 102 cerita yang menarik untuk ditatap. Abg Long memulakan buku ini dengan ingatan bahawa tulisan beliau hanyalah sebagai medium untuk beliau berpesan-pesan ke arah kebaikan. Dan beliau menulis demi mendapatkan keredhaan dari Allah SWT. Alhamdulillah, terima kasih Abg Long kerana mempunyai niat yang sebegini murni. Semoga kami yang membacanya juga turut mendapat pesanan dan iktibar yang ingin disampaikan, seterusnya menjadikan ia saham akhirat buat Abg Long juga.

Sedekah adalah satu perkataan yang sangat hebat bunyinya dan hebatnya juga kesannya. Ramai manusia yang suka bersedekah tanpa mengira kecil atau besar nilainya. Tetapi ramai juga manusia yang sering berkata-kata, 
    "Nanti bila aku dah kaya, aku nak bersedekah pada ramai orang. Aku nak bersedekah pada si polan, si polan."

      "Aku bukan tak nak bersedekah, tetapi duit yang aku ada ini pun cukup-cukup makan sahaja."

Membaca buku Abg Long ini membuatkan kita meneliti bahawa:


  • Tidak perlu kaya baru hendak bersedekah.
  • Bersedekahlah mengikut kemampuan kita. Jika tidak dengan wang ringgit, dengan tulang empat kerat, jika tidak dengan tenaga, dengan kata-kata pengucapan dan nasihat yang baik, dan mungkin juga dengan doa. Dan bermacam cara lagi.
  • Bersedekahlah walaupun sepuluh sen. Yang penting, ikhlas. 
  • Apabila Allah mempermudahkan urusan kita, hatta dari sekecil-kecil sehingga sebesar-besar urusan, ingatlah bahawa mungkin ia adalah berkat dari doa orang-orang yang pernah kita bantu. Kita tidak tahu, doa siapakah yang mustajab.
  • Kuasa Allah itu tiada batasannya. Mustahil bagi akal manusia tetapi tiada yang mustahil bagi Allah. 
  • Bersedekah lah kerana Allah. Pasti Allah akan menggantikannya dengan berlipat kali ganda.
  • Bersedekahlah walaupun dengan haiwan. 
Konsep sedekah, saling bantu-membantu adalah satu konsep yang universal. Didalam kisah Aksi Ngeri Dapat Air Satu Tin, Abg Long berkongsi berkenaan dengan pengalamannya ketika tayar motor pancit di tepi lebuhraya ketika perjalanan pulang ke rumah. Rakyat Malaysia sememangnya prihatin. Ketika Abg Long sedang menolak motosikalnya di sepanjang laluan motosikal di tepi highway, ramai penuggang motor yang memperlahankan motor mereka dan bertanya jika mereka boleh menghulurkan bantuan. Dan kemuncaknya adalah apabila sepasang suami isteri yang berketurunan Sikh memberikan setin air minuman kepadanya bagi menghilangkan dahaga dan pesanan agar beliau berhati-hati. Ya, mungkin ia nampak simple atau tidak bermakna bagi orang lain tetapi besar nikmatnya bagi seorang insan, yang terpaksa menolak motosikal ditepi jalan, dalam keadaaan cuaca yang panas terik. Rezeki datang tanpa diundang, melalui suasana dan perantara yang tidak terduga. 


Biasa kan kita nampak, ada kucing datang kepada kita ketika dirumah, untuk minta makanan. Kadang-kala ketika sedang minum di restoran, atau gerai-gerai, ada juga kucing yang datang sambil, mengiau minta simpati. Ramai orang yang bermurah hati untuk berkongsi sedikit rezeki yang mereka ada dengan kucing-kucing tersebut. Tetapi ramai juga yang hanya buat tidak tahu sahaja dengan kehadiran kucing tersebut malah sampai ke tahap tergamak menghalau dan memukul haiwan yang tidak berdosa itu.    

Dalam kisah Aku Campak, Allah Hulur, Abg Long berkongsi berkenaan cerita bagaimana pada suatu malam beliau sangat keletihan akibat menguruskan pesanan pelanggan pada waktu siangnya. Apabila diteliti, rupa-rupanya jumlah tempahan novel dan buku yang diterimanya pada hari itu naik mencanak dari hari biasa. Setelah mengamati, barulah beliau tersedar yang pada sebelah paginya beliau ada mencampakkan seketul ayam goreng kepada seekor anjing yang kelaparan. Ternyata perbuatan baiknya itu dibalas Allah SWT dengan rezeki yang tidak disangka-sangka pada hari itu juga. Alhamdulillah...

Oklah, ada banyak lagi kisah-kisah menarik yang ada didalam buku ini. Tetapi rasanya, lebih baik jika kita membacanya sendiri berbanding hanya membaca di blog Patung Beruang ini sahaja, betul tak? :) 

Pada Patung Beruang, buku yang bagus dan menarik patut dikongsi disini agar lebih ramai orang diluar sana yang membelinya dan berpeluang berkongsi kisah-kisah hebat didalamnya.

Buat Abg Long, terima kasih kerana sudi berkongsi cerita suka duka, pengalaman hidup dengan kami para pembaca yang tidak pernah mengenal Abg Long secara personal. Moga usaha Abg Long ini diberkati Allah SWT, Aamiin... 

Friday, December 11, 2015

Cerita Audit - Asam Garam Dunia Internal Audit Part 2

Assalamualaikum wbt.. 
Hari ni Patung Beruang rasa gembira sangat. 1st sebab hari ni Selangor cuti, sempena birthday Patung Beruang esok.. Opss... salah, sempena birthday Sultan Selangor hari ini, hehe.. So, disebabkan ofis Patung Beruang di Selangor, boleh lah Patung Beruang menikmati Public Holiday ni dengan cara Parung Beruang sendiri :)

2nd, sebab hari ni Patung Beruang jumpa ex-CIA yang paling Patung Beruang sayang, hehe.. Pagi-pagi lagi Patung Beruang dah sampai kat Dayabumi. Yelah, appoinment dengan beliau pukul 9 pagi. Lagipun, malulah kalau auditor sendiri tak on time... Kita pandai tegur orang, tapi diri sendiri pun tak betul. Bukan ke itu macam ketam mengejar anak jalan lurus?? ish ish ish.. 

Mesti ramai orang tertanya-tanya, kenapa tiba-tiba Patung Beruang pergi jumpa ex-CIA tu? Nak hantar resume kah? Atau nak minta resume kah? Nak pancing orang kah? Atau sedang dipancing? Hm...

Sebenarnya, Patung Beruang dalam proses untuk set up semula Internal Audit Department. Sediakan documentation yang sepatutnya. Memandangkan Patung Beruang ada juga pegang portfolio operation, jadi Patung Beruang kena berhati-hati sebab takut ada conflict of interest di kemudian hari bila Patung Beruang nak buat audit. Plus ada beberapa isu lain yang Patung Beruang rasa patut untuk dapatkan opinion dan idea dari orang yang berpengalaman. So, appointment dengan ex-CIA pagi ni lebih kepada untuk meminta pandangan dan idea dari beliau on my current situation and my next steps.

Seronok sangat dapat jumpa beliau. Yelah, last perjumpaan kami awal tahun hari tu. So, this morning, I took this opportunity to gain his personal and honest opinion. Lepas sesi coaching and mentoring tu, kami bertukar-tukar cerita tentang latest updates dalam dunia korporat & internal audit. Tentang kerenah management, kerenah clients, kerenah Audit Committee, macam-macamlah.. Honestly, Patung Beruang rindu nak jadi staff beliau semula, rindu nak kerja dengan beliau, rindu nak ada discussion with him. Tapi, what past is past. Apa boleh buat, rezeki untuk kami berkerja sama-sama dalam satu bumbung setakat tahun lepas sahaja. Tak tau lah kalau ada rezeki lain dimasa akan datang..

Thanks a lot Mr. HMN for a very interesting and fruitful consultation session. Really appreciate when you willing to spend your 2 hours precious time with me. Nasib baik lah lokasi ofis Patung Beruang jauh dari Dayabumi. Kalau tak, mesti selalu Patung Beruang akan datang melawat beliau, hehe..

3rd thing yang buatkan Patung Beruang gembira hari ini adalah Patung Beruang ada lunch date dengan seorang sahabat lama. Alhamdulillah, berjumpa juga kami semula selepas setahun lebih. Rindunya Patung Beruang dengan beliau. 

Sahabat Patung Beruang ni seorang wanita yang sangat tabah dan penyabar. Banyak yang beliau dah lalui sama ada dalam kehidupan peribadi juga dalam alam pekerjaan. Beliau seorang auditor yang bagus dan sangat berdedikasi. 

Masa lunch date tu kami sempat lah lah bertukar-tukar cerita tentang perkembangan semasa syarikat dan juga Internal Audit Department sendiri. Sedih Patung Beruang bila dengar lepas seorang demi seorang team beliau mula bosan dan stress dengan environment yang ada sekarang. 

Lumrah Internal Audit Department memang sentiasa sibuk. Tak kiralah awal tahun, pertengahan tahun atau hujung tahun. Assignment sentiasa berderet-deret tetapi manpower pula sangat limited. Jadi, biasanya staff dan CIA akan buat sehabis baik untuk complete kan semua assignments yang ada dalam Annual Audit Plan. 

Akibatnya, beberapa assignments akan jalan serentak dan dilakukan oleh audit team yang sama. Pastu, habis je fieldwork, team akan balik ofis untuk siapkan Audit Report. Hantar je Audit Report untuk review, team akan terus buat planning untuk next assignment, dan esok atau lusanya terus keluar fieldwork di tempat lain pula. Non-stop. Back to back.

Itu adalah lumrah nature or environment didalam Internal Audit Department. Tetapi, CIA dan Audit Manager kena ingat, team kita ni terdiri daripada manusia. Bukannya robot. Bila keadaan berterusan begini untuk tempoh straight beberapa bulan atau lebih, sampai satu masa, team akan fed up dan mula memberontak. Selain itu, kita akan lihat, seorang demi seorang staff akan mula sakit, dan akhirnya akan nampak trend Medical Leave (cuti sakit) pula. Bukan sengaja mereka nak sakit, tapi fizikal dan mental mereka dah terlalu penat. Dan akhirnya, ia menjejaskan antibodi mereka sendiri. So, kita akan lihat, staff sentiasa demam, selesema, batuk, migrain, period pain yang teruk dan paling kronik, boleh kena heart attack and high blood pressure. 

Dah lah assignment non-stop, dapat pula Audit Manager dan/atau CIA yang perfectionist, high expectation dan tak reti nak jaga emosi dan hati staff. Bila staff buat salah sikit, mulalah suara tu nak tinggi sahaja, mula lah perkataan-perkataan yang tidak enak didengar keluar meluncur laju dari mulut bosses ini. Bosses asyik nak emotional tak bertempat. Kesannya, staff setiap hari datang ofis dengan perasaan yang tidak seronok, perasaan takut dan sentiasa bertanya pada diri, 
     "Adakah aku akan kena marah lagi hari ini???"

Kadang-kadang bosses ini dia dah ada insider information. Dia dah tahu apa masalah dan isu sebenar di tempat client, atau isu dalam audit scope tu. Tetapi, dia sangat kedekut untuk berkongsi information tersebut dengan team leader or audit team. Audit team pula dah berhempas-pulas buat audit sehabis baik. Malangnya, sample yang dipilih tidak pula terkena yang bermasalah. Jadi, bila habis fieldwork, audit team tak dapat nak raise isu yang bosses ini expect dari awal, maka, bosses ini mulalah mengamuk sakan. Kata audit team tak buat keje lah, audit coverage very shallow, tak reti buat audit lah dan sebagainya. Silap-silap, audit team terpaksa pergi semula ke ofis client dan godek lagi sekali untuk dapat isu yang bosses tu nak. Persoalannya sekarang adalah,
     "Kenapa dari awal, bosses kedekut nak berkongsi information tersebut????"

Jika soal confidential yang ditekankan, tak salah jika bosses bagi hint awal pada team leader, supaya team leader boleh zoom terus ke area tersebut. Definitely, team leader boleh dig dengan lebih baik. Dan dalam masa yang sama, team members boleh focus pada area lain pula. So, issue yang bosses expected, bole kita discover, dan issue yang baru juga tak mustahil boleh dijumpai.

See, menitik beratkan soal confidential itu sangat bagus, tetapi jangan sampai ia menyusahkan balik Internal Audit Department itu sendiri. 

Dalam keadaan high quantity of assignments on the line but limited manpower, the whole department, from CIA sampai lah audit team kena work smart, not work harder. For me, tak salah kalau bosses bagi hint pada team leader, sebab ia menjimatkan masa dan mengelakkan audit team cover area yang tak significant. 

Entahlah, Patung Beruang nak komen lebih-lebih pun susah. But, based on my personal experience, tak kisahlah kita ni Audit Manager, Senior Manager or CIA, kita kena treat orang bawahan kita sebagai manusia. Maksudnya, keperluan asas manusia bukan setakat wang ringgit dan makanan, tetapi pujian dan kata-kata galakan, motivasi. 

Memang lah kecewa bila audit team gagal bawa isu yang kita nak tetapi, percayalah, sebenarnya mereka dah buat sehabis baik. Cuma mungkin ia disebabkan oleh kekangan masa atau auditing skills yang belum kukuh atau mungkin pemilihan sample yang kurang tepat. Disebabkan itu, kita sebagai boss, kita jangan simply marah-marah atau pun condemn mereka. Nak marah atau nak menegur ada caranya. Jangan sampai kemarahan dan teguran kita itu melemahkan atau menjatuhkan self-esteem mereka, atau membuatkan mereka jadi benci dan tawar hati dengan kita. Kita kena ingat, jika kita tidak suka dilayan sedemikian rupa, sudah tentu orang lain juga tidak suka jika menerima layanan yang sedemikian rupa daripada kita. 

Selain itu, Internal Audit Department berdiri kukuh atas sebab teamwork. There is no such thing single player in the Department. Jika kita merasakan staff kita kurang berkemahiran, tanggungjawab kita lah untuk mentoring dan coaching dia. Atau hantar beliau pergi training yang bersesuaian. Janganlah lepas tangan buta-buta dengan harapan staff tersebut akan belajar sendiri. Ingat, bukan semua orang fast learner and self-learning. Ada orang memerlukan masa dan perlu ditunjuk ajar. Marah-marah tidak akan mengubah keadaan. Silap-silap, it become more worst. 

Ada sesetengah bosses ini, menjadi satu kebanggaan jika Audit Report mereka tebal. Atau menjadi satu kebanggaan jika mereka dapat highlight sehingga 60 ke 100 issues untuk satu audit assignment. Bila dah macam tu, issue yang remeh temeh pun mereka nak highlight. 

Honestly, Patung Beruang tak suka style macam tu. Sebelum raise sesuatu issue, kita kena fikir:
  "Apa impact issue tersebut pada client atau company??"
  "Significant ke impact nya???" 

Kita ni sebagai auditor, sepatutnya kita bantu client or company untuk lebih perform, bukannya untuk cari salah dan tunjuk senarai panjang salah laku mereka. Client akan jadi sangat menyampah dengan internal auditor bila kita bawa this kind of attitude. 

Daripada kita sibuk nak bawa issue remeh-temeh, lebih baik kita cari issue yang strategik atau ada significant impact pada company. Issue yang boleh membuka mata senior management dan Audit Committee. Issue yang boleh add value pada service kita. 

So..... betulkan semula niat kita bila nak buat audit. Kita tak nak lagi jadi policeman tetapi kita nak jadi partner pada management.... 

Begitulah serba sedikit apa yang berlaku dan sampai ke telinga Patung Beruang pada hari ini. Dunia Internal Audit yang sangat colourful. Penuh dengan kerenah dan ragam. Dari junior team member sampai lah ke peringkat CIA. Masing-masing ada kerenah tersendiri.... 

Hm..Rasanya dah panjang sangat Patung Beruang menulis kali ini. So, it is better if stop now.

To Mr HMN, all the best to you, sir. Being your staff is among the greatest moment in my career life. If have a chance, I'm looking forward to working with you again, in any organisation. 

To my old friend, a very talented auditor, very strong lady, I know that you can always do the best to motivate your team, and at the same time serve your boss the best that you can. Although it is very hard to stay in your position, but nothing will stop you to reach the highest. Great skills and competency, right attitude, mentality and intention, In Shaa Allah, your future will always brighter. Finally, don't forget that Allah always has the best plan for us. The right thing will come at the right time. So just follow the flow.. Good luck my dear...  

Sunday, December 6, 2015

Kerja, Strangers & Rumah..

Assalamualaikum.. Hooray, dah masuk bulan 12... Tak sabar Patung Beruang nak tunggu 12hb nanti.. Kenapa?? Jeng jeng jeng ;)

Nak tau tak, recently, Patung Beruang jarang ada di rumah. Selalu kesana sini, tidak kira lah hari biasa atau hujung minggu, sentiasa aje padat dengan aktviti..

Hal kerja pula, hm.. mcm biasalah.. Bila masuk operation ni, nature firefighting. Tak pernah habis. Makin bertambah adalah. Backlog pun dah mula ada. Adoi.. inilah yang paling merisaukan Patung Beruang. Sedaya updaya Patung Beruang cuba untuk control backlog ini. Bukan apa, nanti bila dah bertimbun, Patung Beruang juga yang merana. Time tu, memang tak cukuplah tangan yg ada ini. Mula lah rasa macam nak pinjam tangan octopus.. Nanti kena pula tukar nama kan? Dari Patung Beruang jadi Octopus.. Aiyo.. So scarryyyyy :(

Dalam kesibukan kerja ini, tadi Patung Beruang dapat berita gembira. Lepas ni, Patung Beruang kena continue semula utk setup Internal Audit Department di tempat Patung Beruang ini. Alhamdulillah... Berita yang dah lama Patung Beruang tunggu-tunggu. And the best part, Patung Beruang akan report direct terus ke pihak yang sepatutnya.. No more buffer.. N hopefully, more independent and more transparent.

So, dalam kepala otak ni, dah ada macam-macam plan, apa yg nak dibuat utk setup Department. 

Patung Beruang kena tengok balik Audit Charter. Kalau masih takde, kenalah develop. Pastu, kena develop Manual & SOP. Buat Audit Plan. Prepare Audit Committee Terms of Reference dan sebagainya. And yang paling best, Patung Beruang dah kena cari orang untuk support Patung Beruang. This time, Patung Beruang bukan sahaja handle Internal Audit, tapi kena juga handle Risk Management sekali. So, beban bertambah but in shaa Allah, kalau kita minat, kita akan buat sehabis baik. 

Bab cari staff, Patung Beruang tak boleh nak main tangkap muat je. Patung Beruang kena cari orang yang memang dah experienced dalam Internal Audit, orang yang boleh kerja independent, equip dengan necessary knowledge and skills as Internal Auditor dan yang paling penting jenis yang kerja cepat, proactive and meticulous. Siapa yang pernah kerja dengan Patung Beruang mesti dah faham yang Patung Beruang ni jenis suka push orang. So, kalau keje lambat-lambat, mereka juga yang akan stress nanti.. 

Oklah, kita tinggalkan dulu bab kerja ye. Citer pasal kerja ni, sampai bila pun tak kan abis, kan? 

Dalam masa seminggu 2 ni, Patung Beruang dapat 2 orang kawan baru. Satu tu kenal sebab beliau sangat berminat dengan dunia Internal Audit. So, banyak lah benda yang beliau tanya dan minta pendapat dari Patung Beruang. Patung Beruang seronok je berkongsi cerita dengan orang yang berminat.

Orang yang ke-2 pula kami berkenalan dengan cara yang sangat kelakar. Pagi tu, kami sama-sama parking di Putrajaya Sentral. Pastu, sama-sama naik ERL ke KLIA2. Naik flight yang sama juga. Bila dah mendarat, kami sama-sama duduk di lobi airport untuk tunggu orang datang pickup. Masa tu, kami masih tak kenal satu sama lain. Kami duduk di bangku bersebelahan, Patung Beruang sibuk check email dan dia pula sibuk berbual dengan orang disebelahnya. 

Malam tu, lepas Maghrib tiba-tiba ada orang ketuk bilik Patung Beruang. Bila dibuka, rupa-rupanya jiran sebelah bilik. Beliau pun mulalah memperkenalkan dirinya dan bercerita mengapa dia berada di accomodation Company Patung Beruang. Sedang dia bercakap, otak ni ligat berfikir kerana rasanya macam biasa dengar je suara ni..Bila ditanya, rupa-rupanya this lady adalah lady yg sama Patung Beruang jumpa sejak pagi tadi. Oh man!!! What a small world.. 

This lady adalah consultant yang datang kesini atas urusan kerja. Oleh kerana hanya kami berdua sahaja perempuan yang tinggal di accommodation ini, maka, HR letakkan kami bilik sebelah menyebelah, atas faktor keselamatan dan keselesaan. 

Perbualan kami berlanjutan lagi tetapi this time, kami hanya berbual dari bilik ke bilik. Hopefully, orang diluar tak dengar lah ye apa yang kami bualkan ye, hehe. Topik kami, macam biasalah, girl talk.. Dan esoknya, kami breakfast together sebelum kami beredar ke bilik kerja masing-masing, dan berjumpa semula pada malam itu, ketika di airport, untuk pulang semula ke KLIA. 

Begitulah ceritanya bagaimana Patung Beruang terjumpa strangers, bertukar-tukar cerita dan pandangan, walaupun di tempat dan occasion yang kita tak sangka-sangka. 

Hm.. Hari ini hari Ahad. Hujung minggu kali ini Patung Beruang habiskan masa dirumah saja. Mengemas rumah, buat laundry, mengemas barang-barang untuk next Free Market dan membaca buku dengan sepuas-puasnya. Really enjoy my precious personal space. Dah lama sangat rasanya Patung Beruang tinggalkan rumah ini. Dah rasa macam rumah hantu pula, huhu.. So bila ada peluang utk duduk di rumah ni, kalau boleh tak nak keluar-keluar lagi. 

Oklah, rasanya dah panjang lebar sangat Patung Beruang tulis ni. Masa untuk sambung membaca pula. In shaa Allah, ada masa nanti Patung Beruang tulis lagi ye. Selamat malam... 

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...